SORULAN SORU

Vesvese nedir? Vesveseden nasıl kurtuluruz?

CEVAP

Sözlükte fısıltı, hışırtı gibi gizli söz, fiskos, kuruntu, iÅŸkil gibi anlamlara gelen vesvese, ıstılahta, ÅŸeytanın kötü bir iÅŸin yapılması, iyi bir iÅŸin terk edilmesi veya geciktirilmesi ya da eksik yapılması için insanı kışkırtması, aklını çelmesi, nefsin bayağı arzularına uymaya teÅŸvik etmesi” demektir. Vesvese kelimesi Kur’an’da dört yerde geçmektedir.

Vesvesecinin (vesvas) ÅŸerrinden Allah’a sığınılması emredilmiÅŸ [1], ÅŸeytanın Hz. Âdem ile eÅŸini cennetten vesvese yoluyla çıkardığı bildirilerek mü’minlerin bu konuda duyarlı olmaları ısrarla istenmiÅŸtir. [2]

Hz. Peygamber (s.a.v.) de müminlere vesvese ile hareket etmemelerini tavsiye etmiÅŸ, vesvesenin dini-hukuki bir hüküm doÄŸurmayacağını bildirmiÅŸ ve vesvese ile hareket edenin talakını (boÅŸamasını) geçerli saymamıştır.  [3]

 Vesvesenin etkisi önü alınamaz bir güç deÄŸildir. Dikkatli bir dini ÅŸuura, Allah karşısında ahlaki bir sorumluluk duygusuna sahip olan kiÅŸilerde bu etki iÅŸlemez duruma gelir. Kur’an’daki ÅŸu ayet bunu açıkça ortaya koymaktadır: “Takvaya erenler Allah karşısında hassas bir sorumluluk duygusuna sahip olanlar ÅŸeytan tarafından bir vesveseye uÄŸrayınca Allah’ı anarlar ve gerçeÄŸi görürüler.” [4]

Şeytanın nasıl yenebiliriz? Sorusunu geniş bir şekilde cevaplamıştık. http://www.abdullahbaba.com/soruDetay.asp?sorularID=74

Gelelim sorunuza vesveseden nasıl kurtulabiliriz?

Cennet Mekân üstadımız NevÅŸehirli Hacı Abdullah Baba Hz.lerinin tavsiyeleriyle sorunuzu cevaplamaya çalışalım inÅŸallah.

Vesvesenin ilk baÅŸlangıcı tuvalettir, kiÅŸi defi hacet adaplarına dikkat etmeli, taharetini düzgün yapıp üzerinde büyük abdestine dair izler bırakmamalıdır. Tuvalet ve banyoda fazla uzun süre kalmamalıyız. Banyo yapılan yere bevletmeyiniz. Bu tür yerlere dikkat etmeliyiz. Allah-ü Teâlâ Hz.leri (tahir) temizdir. Temiz olanı sever. Maddeten ve manen temizliÄŸimize dikkat edeceÄŸiz.

Åžakik-i Belhi Hz.leri cismaniyetin temizliÄŸi gusül ile, kalbin temizliÄŸi hüzün ile, dilin temizliÄŸi zikir iledir diyerek bizlere yolu göstermiÅŸtir.

KiÅŸi temizliÄŸine önem vermeli ki zahiri kirlerinden arınsın.

Bu tür ÅŸeylere ilk beden temizliÄŸi ile baÅŸlamalıdır. Daha sonra kalp temizliÄŸi gelir ki, kalp temizliÄŸi hüzün ile gerçekleÅŸir. Allah’ın dostlarına, Efendimize (sav) baÄŸlılıkla o hüzün gerçekleÅŸir, insanın içinde bir burukluk olur. Bu halde zikir ile kalbin temizlenmesine vesile olur.

Kâinatta hiç bir ÅŸey boÅŸluk kabul etmez. Dolayısıyla biz kalbimizi Allah’ın zikriyle, Efendimiz (sav) Hz.leriyle, Allah’ın dostlarıyla doldurmaz isek ÅŸeytan hemen kalbe yerleÅŸir. Allah esirgesin zaten sıkıntının temeli de budur. Onun için Rasulullah (sav) efendimiz daima zikri tavsiye etmiyor mu?

Efendimiz (sav);"Åžeytan aleyhi lane müminin kalbine bakar, bakar ki Allah’a ait hiç bir ÅŸey yok, kalp boÅŸ boÅŸ çalışıyor. Hemen türlü türlü vesveseleri kalbe salıverir. Åžeytan aleyhi lane bakar ki bu gönülde Allah zikrediliyor der ki ‘eyvah buradan bize giriÅŸ yok’ ümidi keser ve ayrılır." buyurmuÅŸtur.

Ayeti kerimede “Kim Rahmân'ı zikretmekten gafil olursa, yanından ayrılmayan bir ÅŸeytanı ona musallat ederiz. [5]

Vesveseler, Nas süresinde gecen “vesvasil hannas” hannas ÅŸeytanının vesvesesidir.

Cinlerden olsun in­sanlardan olsun, insanların kalplerine vesvese sokan sinsi ÅŸeytanın ÅŸerrinden insanların Rabbine, insanların mâlik ve hakimine sığınırım!" [6]

Cennet Mekân Üstadımızın yanına sıkıntıları olan ihtiyar, piri fani bir kadın geldi. Åžeyh efendi Hz.leri okunması gerektiÄŸini söyleyince, ihtiyar kadın okundu. Kadında ardı ardına esnemeler meydana geldi. Efendi Baba Hz.leri;

Bir insana “hannas ÅŸeytanı” girdi mi, esneme ÅŸeklinde dışarı çıkar. Bu yaÅŸlı kadın kimsesiz dul,yalnızlıktan kadın kendi kendine kurup duruyor. Åžu ÅŸöyle midir bu böyle midir? Ä°nsan yalnız kaldı mı böyle kurar. Oysa Allah’ı zikretse böyle olmazdı.

Rasulullah Efendimiz (sav);

Ey ashabım siz uyuyamazsanız Allah’ı zikredin. Åžeytan aleyhi lane hemen başınızdan gider. Bir an önce uyusun diye sizi terk eder, sizden iliÅŸkiyi keser.

Kabristanlığa gittiÄŸiniz zaman kabristanlarda fazla beklemeyin. Özellikle bayanların evde üstleri açık fazla durmaması, yatarken avret yerleri muhakkak kapalı ya da üstleri örtülü olması gerekir. KiÅŸi evine girdiÄŸi zaman boÅŸ dahi olsa selam vererek girmelidir.

Rasulullah (sav) Hz.leri: "Bir kimse içinde kimse bulunmayan bir eve girdiÄŸi zaman: "Allah’ın selamı hem bizim üzerimize, hem de Allah’ın salih kulları üzerine olsun." desin. (Buhari, Edeb-ülMüfred)

Günümüzde cin taifesi yoÄŸun bir ÅŸekilde ümmeti Muhammedi rahatsız etmektedir. Cin taifesi eskiden ibadet ve taat çok olduÄŸu için Müslümanların yanında meydan bulamıyorlardı.Ama artık Müslümanlar ibadetten taatten uzaklaÅŸtıkça, onların yaÅŸam alanları daha da geniÅŸledi çoÄŸaldı ve dolayısıyla onlarda ilk fırsatta Müslümanlara karşı vesvese vermek için müdahale ediyorlar.

Bunun için 7 ayetel kürsi, felak, nas ÅŸerifeleri muhakkak sabah hanelerimizden çıkarken okumamız lazım. EÄŸer ev hanımı ise sabah kalktığı zaman yedi ayetel kürsi okumalı; sağına, önüne, soluna, arkasına, yukarıya, aÅŸağıya üflemeli, en sonunda içine çekerek okumalıdır. Bayanların özel hali olduÄŸu zaman  “Estek fi külli ÅŸerri bi la ilahe illallah” desin. Efendim hazretlerinin bize tavsiyesi idi, bu vesveseyi çok çabuk keser Allah’ın izniyle onun için bu duayı yapmamız iyi olur inÅŸallah.

Gaflet üzere olmamakta kiÅŸiye vesvese verir.

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Åžeytan insanoÄŸlunun kalbinin üzerinde tünemiÅŸ vaziyette bekler. Allah`ı zikredince siner, çekilir, gaflet etse vesvese verir”

Allahlı çok zikredelim, haram olan iÅŸlerle, haram olan kiÅŸilerle görüÅŸmeyelim inÅŸallah…

Namaz sırasında vesveseden kurtulmanın çaresi nedir?

Namaz kılarken, nefis ve ÅŸeytan size çeÅŸitli vesveseler verir. “Kapı açık mıydı? Arkadan biri mi geliyor? Veya (kadınlara)çocuÄŸun üstü mü açıldı? gibi… Bunun en önemli sebeplerden biri abdestin adaplarına uygun alınmamasıdır. KiÅŸi abdest alırken  “Ya Rabbi! Peygamber (sav) Efendimiz nasıl abdest aldı ise, benim abdestimi de öyle almak nasip eyle” diye dua etmelidir ki hem Allah’ın (cc) rızasını kazanmış olsun hem de Resullahın övgüsüne mazhar olsun. Abdest alırken özellikle buruna verilen su ÅŸeytanı bizden uzaklaÅŸtırır. Bu da namazı dosdoÄŸru kılmamızı saÄŸlar.

Namazda vesvese geldiÄŸi anda “Ben Rabbimin huzurundayım” diyerek o vesveseyi engellemeliyiz. Namazda ayetleri kulağımızın duyacağı kadar sesli okursak muhakkak vesvese azalır. Åžeytanı Lâin size bir secdede, bir de dua anında vesvese veremez. Namazı kıldıktan sonra “benim namazım olmadı” diye hüküm vermeyin. Namazınız sahihtir ancak derece derecedir.

Åžeytan namaz kılarken kiÅŸiye abdestinin kaçtığını hissettirerek vesvese verir. Böyle bir durumla karşılaÅŸan Sahabeyi Kiram Hazeratı Peygamber Efendimiz (sav) Hz.lerine durumu anlatır.

Peygamber Efendimiz (sav) " Ses duydun mu ?" diye sordu. Sahbeyi Kiram Hz.leri; yok dedi.

Peygamber Efendimiz (sav) " Koku aldın mı ?" diye sordu. Sahbeyi Kiram Hz.leri; yok dedi.

Peygamber Efendimiz (sav) " Sadece Åžeytanın vermiÅŸ olduÄŸu bir evhamdır. Sakın itibar etmeyin. Namazın NAMAZDIR... 

“Ses ve koku olmadıkça abdest almaya gerek yoktur.” buyurmuÅŸlardır. [7]

YediÄŸimiz, içtiÄŸimiz yiyeceklerde dikkat etmemiz lazımdır. Nasıl yenilen domuz eti insanda eÅŸcinselliÄŸi, kıskanmamayı saÄŸlıyorsa, Allah’ın helal kıldığı yiyeceklerde nefsani hastalıkların giderilmesine sebep olur. Örnek vermek gerekirse;

Resullah Efendimiz (sav); Sirke içtiÄŸinizde bir ferahlama olur ÅŸeytan sizden uzaklaşır. buyururlar

Bir baÅŸka hadisi ÅŸerifte ise efendimiz (sav); Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.” BuyurmuÅŸtur. [8]

Allah’ın menfi veya müspet kıldığı gıdaların hepsinin insan nefsi üzerinde tesiri vardır.

Allah’ın Rahmeti, Bereketi, Ä°hsanı üzerinize olsun.

 

 

 



[1] Nas, 114/1-6

[2] A’raf, 7/20

[3] Buhari, Talak, 11

[4] Araf 7/201

[5] Zuhruf 36

[6] Nâs Suresi, 1-6

[7] Buhârî, Vudû’, 4; Tirmizî, Tahâret, 56

[8] Buhari




Okunma Sayýsý : 11302

Soru Tarihi: 10/4/2015

Yorumlar
Bu soruya ait yorum bulunmamaktadýr.
Bir Yorum Yazýn
Adý Soyadý *
E-Posta *
Yorum *