SORULAN SORU

Sünnet namazlar yerine kaza namazı kılabilir miyiz?

CEVAP

Ä°lk önce ÅŸunu söylemekte fayda görüyoruz. Bir namazı kasten kazaya bırakıp sonrada toptan kaza ederim diyerek hareket etmek çok büyük günahtır. Vaktinde kılınmayıp kaza edilen hiçbir namazın vaktinde eda edilen namazın yerine geçmesi mümkün deÄŸildir. Bu ÅŸekilde kılınmayan bir namaz her ne kadar kaza edilmekle borçtan kurtulmuÅŸ olunsa da, iÅŸlenen günah için ayrıca tövbe istiÄŸfar edip, Allah'tan af dilemek lâzımdır. Bunun için hem kaza kılınmalı, hem de tövbe edilmelidir.

Unutmak, uyku veya meÅŸru bir mazeretten dolayı vaktinde kılınamayan namazlar da hatırlandığı veya meÅŸru özür geçtikten sonra fazla vakit geçirmeden kaza edilmelidir.

Vakti içinde kılınmayan beÅŸ vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası vacip, sünnetin kazası da sünnettir. Kazası farz olan sünnet yalnız sabah namazının sünnetidir. Günün sabah namazı kazaya kalmış ise öÄŸleye kadar kılınınca farzıyla birlikte sünneti de kaza edilir. ÖÄŸleden sonraya kalınca sünnet kılınmaz, sadece farz kaza edilir.

Hanefi mezhebine göre sünnet namazların yerine kaza namazı kılınır mı?

Hanefi mezhebinde kaza namazları ihmal edilmeyip mutlaka bulunan fırsatlarda hemen kılınmalı, kiÅŸi namaz borcundan kurtulmalıdır. Ama bunun için sünnetler terk edilmemelidir. Yani bir kazanırken, bir kayba uÄŸranılmamalıdır. Kaza kılarak kazanırken sünneti terk ederek kayba düÅŸülmemelidir... Sünnetler sünnet olarak kılınmalı. Kazalar da ayrıca kaza niyetiyle kılınmalıdır. Hanefi mezhebinin görüÅŸü budur.

Nafileler Allah’a yakınlaÅŸmak için bir vesile, dostluÄŸuna bir payedir.

Rasulullâh (sav) buyurdular ki:

"Allah Teâla Hazretleri ÅŸöyle ferman buyurdu:

"Kim benim veli kuluma düÅŸmanlık ederse ben de ona harp ilan ederim. Kulumu bana yaklaÅŸtıran ÅŸeyler arasında en çok hoÅŸuma gideni, ona farz kıldığım (aynî veya kifaye) ÅŸeyleri  eda etmesidir. Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaÅŸmaya devam eder, sonunda sevgime erer. Onu bir sevdim mi artık ben onun iÅŸittiÄŸi kulağı, gördüÄŸü gözü, tuttuÄŸu eli, yürüdüÄŸü ayağı (aklettiÄŸi kalbi, konuÅŸtuÄŸu dili) olurum. Benden bir ÅŸey isteyince onu veririm, benden sığınma talep etti mi onu himayeme alır, korurum. Ben yapacağım bir ÅŸeyde, mü'min kulumun ruhunu kabzetmedeki tereddüdüm kadar hiç tereddüte düÅŸmedim: O ölümü sevmez, ben de onun sevmediÄŸi ÅŸeyi sevmem."[1]

Bizler farz namazlarımızı eda edeceÄŸiz. Nafile olan ibadetlerimizi yerine getireceÄŸiz. Arkasından da kaza namazlarımızı kılmaya gayret göstereceÄŸiz.

Ancak borçlarımı ödeyeceÄŸim derken kiÅŸi belli bir süre sonra yıpranıyor, nefsine ağır geliyor, farz namazlarının dahi terki ile sonuçlanabiliyor.

Bu yüzden üzerinde senelerin birikmiÅŸ kaza borcu olan Müslüman kendine kolay gelen bir yol çizerek borçlarını ödemeye çalışmalıdır.

Mesela bu kış günlerinde Peygamber Efendimiz (sav);

“Kış müminin baharıdır.” [2]

“Kışın oruç tutmak, serin bir ganimettir.” [3]

“Kışın gündüzler kısalmıştır, mümin oruç tutar; geceler de uzamıştır, geceyi ihyâ eder.” [4] buyurmuÅŸlardır.

Şu da unutulmamalıdır Peygamber Efendimiz (sav);

"Kıyamet günü, Müslüman kulun ilk hesaba çekileceÄŸi ÅŸey, farz namazdır. EÄŸer bunu tam kılmışsa, mesele yok. Aksi takdirde meleklere, 'Bakınız onun nafile namazları var mı?' denilir. EÄŸer nafilesi varsa, farz namazları nafilelerinden ikmal edilir. Sonra diÄŸer farz ameller için de bunun gibi yapılır." [5]

 

Konuyla ilgili benzer sorular

Kaza namazı hakkında bilgi verir misiniz?



[1] Buhârî, Rikak 38

[2] Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 75; Ebû Ya’le, Müsned, II, 519.

[3] Tirmizi, Savm, 74; Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 335.

[4] Suyûtî, el-Câmiu’s saÄŸîr, I, 718; Beyhakî, Sıyâm, 115

[5] Ebû Davud, es-Sünen, 1/200




Okunma Sayýsý : 6013

Soru Tarihi: 2/4/2017

Yorumlar
Bu soruya ait yorum bulunmamaktadýr.
Bir Yorum Yazýn
Adý Soyadý *
E-Posta *
Yorum *