SORULAN SORU

GüneÅŸ ve Ay tutulması, tabiat, doÄŸa olayların da, Abdullah Babamız (ks.) Hz. ne gibi görüÅŸler de bulunmuÅŸtur? Yapmış olduÄŸu ibadet taat herhangi fiili bir durum söz konusu mudur? Bizlere ne gibi tavsiyeler de bulunmuÅŸtur?

CEVAP

MurÅŸidi Kamiller hem sireten [1] hem de sureten[2] Rasulullah (sav) benzedikleri için Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri o nurlu hayatında ne yapmışsa mürÅŸidi kâmil olan zatlar da aynısı yapmışlardır. 

Hz. Huzeyfe (ra) anlatıyor:

"Resülullah (sav)'ı herhangi bir ÅŸey üzecek olursa namaz kılardı." [3]

Hz. AiÅŸe (ra ) diyor ki: "

"Rasulullah (sav) bir bulut görecek olsa bu yüzünden bilinirdi. Ben (bir seferinde):

"Ey Allah'ın Resûlü, halk bir bulut görecek olsa, yaÄŸmur getirebilir ümidiyle sevinir, halbuki sen bir bulut gördüÄŸünde üzüldüÄŸünü yüzünden okuyorum, sebebi nedir?" diye sordum. Bana ÅŸu cevabı verdi:

"Ey AiÅŸe! Bunda bir azab bulunmadığı hususunda bana kim te'minat verebilir? Nitekim geçmiÅŸte bir kavm rüzgarla azaba uÄŸratılmıştır. O kavim azabı gördükleri vakit: "Bu gördüÄŸümüz, bize yaÄŸmur getirecek bir buluttur" demiÅŸlerdi." [4]

Rasulullah (sav) gök gürleyip, ÅŸimÅŸek çakınca ÅŸu duayı okurdu:

"Allah'ım bizi gadabınla öldürme, azabınla da helak etme, bu (azabı)ndan önce bize afiyet (içinde ölüm) ver." [5]

Rasulullah (sav) rüzgâr estiÄŸi zaman ÅŸu duayı okurdu:

 "Allah'ım, senden bunun hayrını ve bunda olan (menfaatların da) hayrını ve bunun gönderiliÅŸ maksadındaki hayrı da istiyorum. Bunun ÅŸerrinden, bunda olanın ÅŸerrinden, bununla gönderilen ÅŸeyin ÅŸerrinden de sana sığınıyorum." [6]

GüneÅŸ ve ay tutulması esnasında namaz kılmak sünnettir. Bu kılınan namazlara küsuf ve husuf namazları denilmektedir.

Ebû Davud`un naklettiÄŸine göre:

Rasulullah (sav) iki rekât namaz kıldı ve rekâtlarda ayakta duruÅŸları (kıyamı) uzun yaptı. Sonra geri döndü, güneÅŸ açılınca da ÅŸöyle buyurdu:

"Bunlar, Allah`ın kendisiyle kullarını korkuttuÄŸu belgelerdir. Bu gibi mucizeleri gördüÄŸünüz zaman, farz namazlardan en yeni kıldığınız namaz gibi namaz kılınız" [7]

Cennet Mekan Abdullah Baba (ks) Hz.leri güneÅŸ ve ay tutulduÄŸu zaman yanındaki derviÅŸleriyle namaz kılar; arkasından “bu tutulmamanın getireceÄŸi sıkıntılardan sana sığınırız, Ya Rabbi!” diye dua ederdi.

Ayeti Kerimesinde Cenab-ı Rahman olan Allah (cc)  “Karada ve denizde ne varsa hepsini O bilir. O’nun haberi olmadan bir tek yaprak bile düÅŸmez.” [8] buyurmaktadır.

Güç ve kudret sahibi olan Cenab-ı Rahmandır. Onun müsaadesi olmadan bir yaprak bile inemeyeceÄŸine göre yaratılan her ÅŸeyin sevk idaresi Allaha (cc) aittir.  Yüce Yaradan sevk ve idareyi de sebepler dairesinde yapar. Hiçbir ÅŸey sebepsiz olarak zuhura gelmez. Bu olaylar muhakkak olacak bir takım ÅŸeylerin de zeminidir. Allah sonuçsuz hiçbir sebep de yaratmamıştır. Yalova da deprem oluyor, Urfa’da petrol çıkıyor. Bu olaya hepimiz ÅŸahit olmuÅŸuzdur. Celal sonrası ikram… Ya Zel Celali vel Ä°kram

Rabbim izzet ve ikramını üzerimizden eksik etmesin inÅŸallah…



[1] Sireten: Ä°ç yapısı, ahlâk ve sıfat itibarıyla.

[2] Sureten: GörünüÅŸ itibarıyle.

[3] Ebü Dâvud, Salât 312, (1319); Nesâî, Mevâkît 46, (1, 289).

[4] Buhârî, Tefsir, Ahkâf 2, Edeb 68

[5] Tirmizi, Da'avat 51, (3446)

[6] Buhari, Bed'ül-Halk 5, Tefsir, Ahkaf 2, Edeb, 68; Müslim, Ä°stiska 14, (899); Tirmizi, Da'avat 50,

[7] Buhârî, Küsuf, 6, 14; Müslim, Küsûf, 21, 24; Ebû Dâvud, Ä°stiskâ, 3, 4

[8] En'am, 6/59




Okunma Sayýsý : 6958

Soru Tarihi: 8/22/2017

Yorumlar
Bu soruya ait yorum bulunmamaktadýr.
Bir Yorum Yazýn
Adý Soyadý *
E-Posta *
Yorum *