SORULAN SORU

Peygamber Efendimiz ve sahabelerinin kabirlerinin ziyaret âdâbı nasıl olmalıdır? Evliya kabirlerini ziyaret usulüyle aynı mı yoksa farkı var mı?

CEVAP

Fahr-i Kâinat Efendimiz buyurdular ki: "Kim vefatımdan sonra Beni ziyaret ederse, Beni hayatta iken ziyaret etmiÅŸ gibidir."

BaÅŸka bir hadis-i ÅŸerifte; "Kabrimi ziyaret edene ÅŸefaatim vacib oldu" buyurmuÅŸtur. Bezzar Hazretlerinin bildirdiÄŸi baÅŸka bir hadis-i ÅŸerifte, "Kabrimi ziyaret edene ÅŸefaatim helal oldu" buyruldu. "Müslim-i Åžerif' kitabında bildirilen hadis-i ÅŸerifde, "Bir kimse Beni ziyaret etmek için gelse ve baÅŸka bir ÅŸey için niyeti olmasa, kıyamet günü, ona ÅŸefaat etmemi hak etmiÅŸ olur" buyruldu.

Sevgili Peygamberimiz’i ziyaret etme adabı ÅŸöyle bildirildi: Medine-i Münevvere ÅŸehri uzaktan görününce, salât ve selam getirilir. Sonra; "Allanümme haza haremü nebiyyike, fec'alhü vikayeten li min-en-nar ve emanen min-el-azab ve su-il-hisab" denir. Mümkünse ÅŸehre veya mescide girmeden önce gusül abdesti alınır. Güzel koku (esans) sürünülür. Yeni ve temiz elbise giyilir. Çünkü bunlar, tazim ve hürmet ifade ederler.

Medine-i Münevvere’ye mütevazı, vakarlı ve sükûnet hali ile girilir. "Bismillahi ve ala milleti Resulillah" dedikten sonra, kiÅŸi Ä°sra suresinin 90. ayet-i kerimesini okumalıdır.

Onun akabinde; "Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed. Vagfir li zünubi veftah li ebvabe rahmetike ve fadilikle" diyerek, Mescid-i Nebevi'ye girmelidir. Sonra Rasulullah Efendimizin minberinin yanında iki rekât tahıyyet-ül-mescid namazı kılmalı, minberin direÄŸi, saÄŸ omzuna gelecek ÅŸekilde durmalıdır.

Sevgili Peygamberimiz, burada namaz kılardı. Burası, Peygamber Efendimizin kabri ile minber arasıdır. Hadis-i ÅŸerifde, "Kabrim ile minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim, havzım üzerindedir" buyrulmuÅŸtur.

Sonra, ziyaret eden kimse Allah-ü Teâlâya, Rasulullah'ın mübarek kabrini ziyaret etmeyi kendisine nasip ettiÄŸinden dolayı secdeye varmalıdır. Duadan sonra kalkıp, Peygamber Efendimizin kabr-i ÅŸerifine, hücre-i saadete gelmeli, arkasını kıbleye vererek Rasulullah'ın mübarek yüzüne karşı iki metre kadar uzakta edeble durmalıdır.

Daha fazla yaklaşılmaz. KiÅŸi huÅŸu ve hudu üzere olmalı; Allah-ü Teâlâ’nın Kur'an-ı Kerim’de emrettiÄŸi ÅŸekilde, Rasulullah Efendimiz hayatta imiÅŸ de, yüksek huzurlarında bulunuluyormuÅŸ gibi edeb üzere olunmalıdır. KiÅŸi sekinet ve vakarı terk etmemelidir. Namazda gibi durmalıdır.

Efendimizin kabri şerifine edeble varıldığında;

"Esselamü aleyke ya Nebiyyallah! Esselamü aleyke ya Safiyyallah! Esselamü aleyke ya Habiballah! Esselamü aleyke ya Nebiyyerrahmeti! Esselamü aleyke ya Åžefi-al ümmeti! Esselamü aleyke ya Hatemennebiyyin!

Allah-ü Teâlâ Sana en yüksek mükâfat ve karşılık ihsan eylesin. Ben ÅŸehadet ederim ki, Sen peygamberlik vazifeni yaptın. Emaneti eda ettin. Ümmetine nasihat eyledin. Yakin (ölüm) Sana gelinceye kadar, Allah-ü Teâlâ’nın yolunda cihad eyledin. Allah-ü Teâlâ Sana kıyamet gününe kadar, salât ve selam eylesin.

11 Ä°hlâs-ı Åžerife

3 Felak suresi

3 Nas suresi

1 Fatiha suresi

Okunur. DiÄŸer kabir ziyaretlerinden farklı olarak silsileyi ÅŸerifeye bağışlama yapılmaz, yalnızca peygamber efendimize bağışlama yapılır. Ya Rabbi! Åžu anda burada huzurunda bulunduÄŸum sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sav) Efendimizin mübarek pak Latif ruhu ÅŸeriflerine hediye eyledim sen vasıl eyle, hissedar eyle, haberdar eyle der. Kendimiz tanıtır ve münacatımızı yaparız.

Ya Rasulullah! Bizler Sana çok uzak yerlerden geldik. Senin kabr-i ÅŸerifini ziyaret etmek, Senin Allah-ü Teâlâ’nın katında bize ÅŸefaatçi olmanı istemek için geldik. Çünkü hatalarımız bellerimizi büktü. Günahlarımız omuzlarımıza ağır geldi.

Ya Rasulullah! Sen, hem ÅŸefaat eden ve hem de ÅŸefaati kabul olunansın. Makam-ı Mahmud Senin için vad edilmiÅŸtir. Hem, Allah-ü Teâlâ da Kur'an-ı Kerim’de (Nisa suresinin 64. ayet-i kerimesinde mealen);

"Biz, her peygamberi, ancak Allah-ü Teâlâ’nın emri ile (gönderildiÄŸi kavmi tarafından) kendisine itaat olunması için gönderdik. Onlar, nefislerine zulüm ettikten sonra, gelirler, Allah-ü Teâlâ’dan af dilerler. Resulüm de onlar için istiÄŸfar ederse, Allah-ü Teâlâ’yı elbette tövbeleri kabul ve merhamet edici bulurlar" buyurmaktadır.

Bizler, Senin huzuruna geldik. Fakat bizler, nefislerimize zulmettik. Günahlarımızın bağışlanmasını diliyoruz. Ya Rasulullah! Allah-ü Teâlâ’nın katında bize ÅŸefaat eyle. Ya Rasulullah! Allah-ü Teâlâ’dan, bizim ruhumuzu, sünnetin üzere almasını, yarın kıyamet gününde, Senin ile beraber mahÅŸer yerine gelenler arasına katmasını, Senin havzına gelip, orada Senin havzından içmeyi nasib etmesini dile. Ya Rasulullah! Senin ÅŸefaatini istiyoruz" diye dua edilmeli ve "... Ey Rabbimiz! Bizi ve iman ile bizden evvel geçmiÅŸ olan kardeÅŸlerimizi bağışla! Ä°man etmiÅŸ olanlar için kalplerimizde bir kin bırakma! Ey Rabbimiz! Muhakkak ki Sen, ÅŸefkat ve merhamet sahibisin!"mealindeki, HaÅŸr suresinin 10. ayet-i kerimesini okumalıdır.

Sonra selam gönderenlerin selamını iletip; "Esselamü aleyke ya Resulallah! Åžu kimse, Senin Allah-ü Teâlâ’nın katında kendisine ÅŸefaatçi olmanı istiyor. Ona ve bütün Müslümanlara ÅŸefaat eyle!" demeli ve dilediÄŸi kadar salâvat okumalıdır.

Sonra yarım metre saÄŸa, Ebu Bekr-i Sıddik Hazretlerinin mübarek başı hizasına gelip; "Esselamü aleyke Ya Halifete Rasulullah! Esselamü aleyke Ya Refikahu Fil-Esfar! Esselamü aleyke Ya Eminehu Alel-Esrar!... denilerek dua edilir.

"Tövbeleri kabul edici bulurlar" kabri ÅŸerifi ziyarette,Hazret-i Ebubekir'e selam verdikten sonra, yarım metre saÄŸa, Hazret-i Ömer'in kabrinin hizasına gelmeli ve "Esselamü aleyke ya Emir-el-Mü’minin! Esselamü aleyke ya Müzhir-el-Ä°slam! Esselamü aleyke ya Müksir-el-Esnam!

Allah-ü Teâlâ Sana en yüksek karşılık ve mükâfat versin. Hayatta iken de, ölümünde de Ä°slam’a ve Müslümanlara yardım ettin. Yetimlere kefil oldun. Akrabaya iyilik yaptın. Müslümanlara; onların razı oldukları, hem hidayet üzere bulunan ve hem de insanları doÄŸru yola ileten bir rehber oldun. Onların iÅŸlerini derleyip topladın. Fakirlerini zengin yaptın, yaralarını sardın. Allah-ü Teâlâ’nın selamı, rahmeti ve bereketi Senin üzerine olsun!" demelidir.

Sonra Hazret-i Ebubekir’e ve Hazret-i Ömer'e hitaben; "Esselamü aleyküma ya daciayresulillah ve Refikayhi ve vezireyhi ve müÅŸireyhi vel-muavineyni lehu alel-kıyami fid-dini vel-kaimeyni ba'dehu bi-mesalih-il-müslimin! Allah-ü Teâlâ, size en güzel karşılığı versin. Rasulullah'ın bize ÅŸefaat etmesini Allah-ü Teâlâ’dan, bizim say'yimizi kabul etmesini, bizi Ä°slam dini üzere öldürüp, yine Ä°slam dini üzere diriltmesini, kıyamet gününde Rasulullah'a yakın olanlar arasında haÅŸr etmesini dilemesi için, Sizi Rasulullah'ın yanında vesile ediniyoruz" demelidir.

Sonra kendisine, ana-babasına, dua isteyenlere ve bütün Müslümanlara dua etmelidir. Bundan sonra Rasulullah Efendimizin mübarek yüzüne karşı durup; "Ey Allah'ım! "Biz her peygamberi, ancak Allah-ü Teâlâ’nın emri ile (gönderildiÄŸi kavmi tarafından) kendisine itaat olunması için gönderdik. Onlar nefislerine zulüm ettikten sonra gelirler, Allah-ü Teâlâ’dan af dilerler. Resulüm de onlar için istiÄŸfar ederse, Allah-ü Teâlâ’yı elbette tövbeleri kabul ve merhamet edici bulurlar" (Nisa suresi: 64) ayeti kerimesini okumalıdır.

Ya Rabbi! Senin yüce kelamına uyarak, emrine itaat ederek, sevgili Peygamberinin senin huzurunda bize ÅŸefaat etmesini diliyoruz" diye dua ettikten sonra daha önce okuduÄŸu; "Ey Rabbimiz! Bizi ve iman ile bizden evvel geçmiÅŸ olan kardeÅŸlerimizi bağışla. Ä°man etmiÅŸ olanlar için kalplerimizde bir kin bırakma! Ey Rabbimiz! Muhakkak ki Sen, çok ÅŸefkat ve merhamet sahibisin!" mealindeki HaÅŸr suresinin 10. ayet-i kerimesi ile; "Rabbenagfir lena ve li-aba-ina ve li-ümmehatina ve li-ihvaninel-lezine sebeküne bil-imani" "Rabbena atina..." ve "Sübhane rabbike..." ayet-i kerimelerini okuyarak Hücre-i Saadet ziyaretini tamamlamalıdır.

Rasulullah Efendimizin mübarek, latif suretini hayaline getirmeli, kendisini bildiÄŸini, sözünü, selamını ve dualarını iÅŸittiÄŸini düÅŸünmeli ve cevap verdiÄŸini, âmin dediÄŸini düÅŸünmelidir.

Esselatü vesselamu aleyke Ya Rasulullah!….

 

 

MürÅŸid-i Kamillerin , Evliyaullahın , Allah Dostlarının ve Ahirete göç etmiÅŸ geçmiÅŸlerimizin kabirlerini nasıl ziyaret etmeliyiz ?

Üstadımız Abdullah Baba Hz.lerinin kabrini ziyaret edep ve adabı nasıl olmalıdır?

Türbe yada kabrin başında zikir yapmak biat mıdır? Peygamber efendimiz kabir başında zikir yapmış mıdır?

 

 

 

 

 

 

 




Okunma Sayýsý : 4577

Soru Tarihi: 11/20/2016

Yorumlar
Muzaffer gokdemir

MasaAllah Allah (cc) razı olsun rabbim peygamber efendimizin şefaatini bizlere nasip etsin

Bir Yorum Yazýn
Adý Soyadý *
E-Posta *
Yorum *