SORULAN SORU

Ä°nternette, televizyonda gördüÄŸüm ÅŸeylerden dolayı nefsime yenik düÅŸüp gusül abdesti almak durumunda kalıyorum, abdestten sonra durumuma çok üzülüyorum tavsiyeleriniz nelerdir ?

CEVAP

Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri;

"Ey gençler topluluÄŸu! Sizden kim evlenmeye güç getirip imkân bulabiliyorsa evlensin; çünkü evlenmek gözü haramdan sakınmaya, yummaya daha uygun, namus ve iffeti korumaya daha elveriÅŸlidir. Kim de evlenmeye güç getiremiyor, imkân bulamıyorsa, kendisine oruç tutmak gerekir; çünkü oruç, ÅŸehveti kesicidir." [1]

Gazab (öfke) ÅŸeytandandır, ÅŸeytan ise ateÅŸten yaratılmıştır. Sizden biriniz kızdığı zaman gusül (veya namaz) abdesti alsın; çünkü su ateÅŸi (öfkeyi) söndürür. [2]

AteÅŸi söndüren su, abdest suyu olduÄŸu zaman insanı ÅŸeytanın oyuncağı yapan haset, kin, öfke ve ÅŸehvet ateÅŸlerini söndürür. Åžehvet duygusu galebe çaldığı zaman soÄŸuk veya ılık bir suyla gusül abdesti almak ÅŸehvet duygusunu bastıracaktır.

Buradaki asıl mesele, bir günaha düÅŸtüÄŸümüzde ne yapmamız gerektiÄŸi deÄŸil, günaha düÅŸmemek için ne yapmamız gerektiÄŸidir. Bizim günaha düÅŸememek için gerekli tedbirleri almamız lazım ki ÅŸeytan ve nefsin oyununa gelmeyelim.

Günümüzde internet olsun, televizyon olsun harama ulaÅŸmanın en kolay olduÄŸu ortamlardır. Ä°lk önce böyle ortamlardan uzak durup nefsimizi fırsat vermemiz lazım.

“De ki: Rabbim o güzel ÅŸeyleri deÄŸil, açığı ile gizlisi ile bütün fuhÅŸiyatı haram kılmıştır.” [3]

Açık saçık görüntülere bakmak, müstehcen filimler seyretmek ve bu benzeri fiillerin bulunduÄŸu internet sitelerine girmek haramdır. Bizlerin, Müslümanlar olarak böyle ortamlardan uzak durmamız gerekir. EÄŸer uzak durmaz isek bir müddet sonra nefsani ve psikolojik sıkıntılar bizlerde görülmeye baÅŸlar.

Resul-ü Ekrem (As) Efendimiz;

 “Gençlerinizin en hayırlısı, (sefahetten uzak durmakta ve temkinli davranmakta) ihtiyarlara benzeyendir. YaÅŸlılarınızın en fenası ise, (başını gaflete sokmakta ve nefsinin arzularına uymakta heva-perest) gençler gibi yaÅŸayandır.” [4] buyurmuÅŸtur.

 “Zinaya yaklaÅŸmayın. Zira o, bir hayasızlıktır ve çok kötü bir yoldur.” [5]

Cenab-ı Zül Celal Hz.leri “zina yaklaÅŸmayın” diyor “zina yapmayın” demiyor. Yani sadece zina fiili deÄŸil ona yaklaÅŸtıracak her ÅŸey çirkin görülmüÅŸtür.  Bundan dolayıdır ki zinaya, harama vesile olabilecek her ÅŸey den uzak durulması gerekir. Yaklaşılmazsa, haram bize uzak olur.

Hesaplayamadığımız bazı namüsait ortamlarla bir anda karşılaşırsak o bulunduÄŸumuz ortamı hemen terk etmemiz lazım gelmektedir. Bu fiili bir ortam olabilir sanal bir ortam olabilir. Hemen “ey nefsim bizi her daim gören Allah’tan (cc) kork” diyerek uzaklaşıp nefsine telkin vermesi gerekir.

Peygamber Efendimiz (sav);

“Kim Allah’a ve âhiret gününe iman ediyorsa, yanında mahremi olmayan bir kadınla yalnız kalmasın; çünkü bu takdirde üçüncüleri ÅŸeytandır.” [6]

Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri;

“Harama sebep olacak ÅŸeyler uzak durmak gerekir. Zinaya düÅŸmemenin yâda kadına bozulmamanın çaresi kadınlarla konuÅŸmamaktır. Bu sebepten ötürü kadınlardan uzak durun, onlarla lüzum olmadıkça konuÅŸmayın, evladım. Bu bize Ä°slam’ın biçtiÄŸi bir ölçüdür.” 

Gözlerimizi haramdan koruyacağız, çünkü ÅŸehvet duyguları ilk harama bakmakla filizlenmektedir. Ayeti Kerimesinde de Cenabı-ı Zül Celal Hz.leri;

"(Ey Peygamber!) Mü'min erkeklere söyle: Gözlerini (kendilerine helal olmayan kadınlara ve avret yerlerine bakmaktan) sakınsınlar ve (zinâ, eÅŸcinsellik ve avret yerlerini göstermek gibi Allah'ın haram kıldığı ÅŸeylerden) ırzlarını korusunlar. Bu onlar için daha temiz bir davranıştır. Åžüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdârdır."[7] buyurmaktadır.

Efendimiz (sav), "Gözlerin zinası bakışmak, ellerinki ise dokunmaktır. Ayaklar bakanın duygularını kamçılayacak ÅŸekilde yürümekle; dil, söylediÄŸi sözlerle zina eder. Gönül ise istemekle... Neticede cinsiyet organları, bunları ya kabul veya reddeder” [8] buyurmuÅŸtur.

BoÅŸ vakitlerimizi yararlı faaliyetlerle geçirip, daim zikir üzere olup, salihlerle birlikte olmak gerekir. Bizi kötü yola sevk edecek arkadaÅŸ ortamlarından uzak durmak gerekir. “KiÅŸi arkadaşının dini üzeredir” hadisini unutmamalıyız.

Cenab- Zül Celal Hz.leri; “Ey iman edenler! Allah’ın emirlerine uygun yaÅŸayın/aykırı davranmaktan sakının ve doÄŸru (sâdık) olanlarla beraber olun.” [9] buyurmaktadır.

Allah Resulü nefsi ile mücadele eden bir genç için ÅŸöyle dua buyurmuÅŸtur;

"Allah'ım! Sen bu gencin kalbini temiz kıl. Namusu ve ÅŸerefini muhafaza eyle ve günahlarını da bağışla."

Amin…

 

 

 

 



[1] Buhari, Nikâh 2; Savm 10

[2] Ä°bni Asâkir – Ebû Nuaym

[3] A’raf Suresi 7/33

[4] Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, X/270; Ä°bn Hacer, el-Metalibu’l-Aliye, III/3

[5] Ä°sra Suresi 17/32

[6] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/222; 3/339

[7] Nur Suresi: 30

[8] Buhârî, Ä°sti’zân 12, Kader 9; Müslim, Kader 20-21. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Nikâh 43

[9] Tevbe Suresi 119





Okunma Sayýsý : 6461

Soru Tarihi: 8/12/2016

Yorumlar
Bu soruya ait yorum bulunmamaktadýr.
Bir Yorum Yazýn
Adý Soyadý *
E-Posta *
Yorum *