SORU ARA
RASTGELE SORU İNCELE
SON SORULAN SORULAR
EN ÇOK OKUNAN SORULAR
SORULAN SORU
CEVAP
Mevtalarımızın arkasından yapılması en güzel amellerden birisi tevhid hatmi, salavat hatmi, lafzai celal hatimleri yapmaktır.
Resulullah (sav) Efendimiz;
“Bir kimse, kendisi veya başkası için yetmiş bin adet kelime-i tevhîd (La İlahe İllallah) okursa, günahları afv olur.” [1]
Başka bir hadisinde; Her kim 70.000 defa kelime-i tevhidi söylerse o kimse bağışlanır. Kim için söylenirse o da bağışlanır” buyurmuşlardır. [2]
Muhyittîn-i Arabî Hz.leri kabristan ziyaretinde bulunduğu sırada küçük bir çocuğun bir mezarın üzerine kapanıp hüngür hüngür ağladığını görür. Allah dostu büyük evliya Muhyittîn-i Arabî Hz.leri o çocuğun neden ağladığını manen bildiği halde yine de ona ağlamasının sebebini sorar.
Çocuk bu mezarda annem yatıyor ve burada ona azap ediyorlar büyük işkence görüyor. der.
Bunun üzerine Muhyittîn-i Arabî Hz.leri;
Ya Rabbi; Bu mezarda Cehennem ateşi var. Hadisi Şerifte” Kendisi için veya bir başka Müslüman için yetmiş bin kelime-i tevhit okuyanın günahları affolunur” buyuruluyor. Yetmiş bin Kelime-i Tevhid okumuştum ve sevabını kimseye bağışlamamıştım, bu kadının günahlarının affı için bağışlıyorum” dedikten sonra, o ağlayan feryat eden çocuk birden sevinç ve neşeye boğulur ve koşarak gelir Muhyittîn-i Arabî Hz.leri boynuna sarılarak annemi affettiler” der.
Bunun üzerine Muhyittîn-i Arabî Hz.leri de Allah’a şükürler olsun, bu günahkâr kadın Kelime-i Tehlil (Tevhid) sayesinde günahtan ve büyük azaptan kurtuldu.” Buyurur.[3]
Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri bir yakınımız vefat ettiği zaman hemen kelime tevhit toplar, ölen kişini ruhaniyeti bağışlayarak affı mağfireti için dua ederdi.
Bizlere tavsiye olarak;
“ Yanınızda her zaman tevhidiniz (la ilahe illallah), lafza-i celaliniz ( Allah ) olsun, bir cenazeniz olduğu zaman hemen bağışlama yaparsınız.” Buyururlardı.
Tevhid hatmi 70.000 La ilahe illallah (yetmiş bin) ,
Salavat hatmi 10.000 ( on bin),
Lafza-i Celal hatmi 100.000 Allah ( yüz bin )den oluşmaktadır.
[1] Makâmât-ı Mazhariyye
[2] Mübârekfûrî, Mukaddime, s. 308; Haldun el-Ahdeb, Esbâbu ihtilâfi’l-muhaddisîn, s.614.
[3] Bursevî,Kitâbü’n-Netice, I, 226. Münâvî, Feyzu'l-kadir, VI, 189.
Okunma Sayısı : 7945 Soru Tarihi: 2/28/2016