SORULAN SORU

Sünnet olmayı açıklar mısınız? Kaç yaşlarında sünnet yaptırmak uygun olur? Abdullah Baba’mın tavsiyeleri nelerdir?

CEVAP

 Erkek üreme organının uç kısmında bulunan deri parçasının kesilmesine Türkçe’ de “sünnet” Arapçada ise “hitan” denmektedir.

Hz. İbrahim Efendimizden başlayan sünnet olma emri ilahisi (geleneği) Hz. Peygamber ile birlikte İslamiyet’te de devam etmiştir.

Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri bir hadisi şeriflerinde;

"İbrahim (a.s.) seksen yaşında iken kendisini kadum (keser) ile sünnet etti."[1] Buyurmuşlardır.

Peygamber Efendimiz bilindiği üzere sünnetli doğmuş, torunları olan Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin Efendimizi de kendi elleriyle sünnet etmiştir.

Peygamber efendimiz beş şey yaratılış gereğidir buyurmuş ve

"Beş şey fıtrat (yaratılış) gereğidir: Sünnet olmak, Koltuk altı kıllarını, kasıklarını tıraş etmek, tırnak kesmek ve bir de bıyık uçlarını düzeltmek" [2]

Peygamberimiz (sav) bir başka hadislerinde şöyle buyuruyorlar:

 "Dört şey var ki, bunlar peygamberlerin sünnetlerindendir. Sünnet olmak, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek." [3]

İslamla müşerref olan her kişinin muhakkak sünnet olması gerekir. Peygamber efendimiz (sav) ileri yaşlarda Müslüman olan bir kişiye;

"Üzerinizdeki (İslâm'ın hoşlanmadığı) fazla kılları temizle, tıraş et ve sünnet ol." Buyururdu. [4]

Saym b. Kelib'in babasından, onun da dedesinden naklettiği rivayete göre, dedesi demiş ki:

"Peygamberimiz (sav)'e geldim ve İslamiyet’i kabul ettim. Bunun üzerine Efendimiz (sav) şöyle buyurdular:

Kendinden küfrün kıllarını at ve sünnet ol." [5]

Araplar olmak üzere birçok Müslüman toplulukta bu işleme “hitan” denirken Türkçede sünnet denmesin en büyük sebebi bizim millet olarak Peygamber Efendimiz ’in (sav) sünnetine bağlılığımızdır. Sünnet bizim milli değerlerimiz içinde İslam olmanın bir alâmeti ve nişanesi sayılmıştır.

Tıp açısından bakıldığı zaman, sünnetin bir temizlik işlemi ve sağlık için bir hijyen tedbiri olduğu görülür. Gulfe eti veya haşefe denilen kabuğun iç kısmı sıcak ve rutubetli olduğundan, mantar ve mantarımsı bakterilerin kolay üremesi için son derece müsait bir ortam sayılır.

Sünneti hangi yaşlarda yapılması uygundur sorunuza gelince;

Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri;

“ Evlatlarımızın sünnetlerini doğumundan iki yaşına kadar ya da yedi yaşından ergenliği kadar olan aralıkta yapmanız uygundur. İki ile yedi yaş aralığında yaptırmayınız evladım. Bu yaş aralığında yapılırsa bazı psikolojik sıkıntılara yol açabilir.

Sünnet merasimlerimizi İslam’ı ölçülere uygun olarak yapmamız lazımdır. Haram işlerin yapıldığı bir ortamda Peygamber Efendimiz sünnetini ihya etmek olur mu?

Evladlarınızı haram sözler söyleyerek sünnete hazırlanmayın. Edep ve adap içinde Peygamber Efendimizin (sav) sünnetine yakışan bir şekilde yapılması gerekir. Sünneti yapacak doktor efendi operasyona başladığında bitene kadar Salatü selamlar getiririz. Bitmesine müteakip Kuranı okuyup dua ederiz. Arkasından da herkesin bütçesine uygun olarak hazırladığı yemeği misafirlerine ikram eder.” Buyurmuşlardır.

Günümüzde ise çocuk sünnet ettiriliyor ardından bir sene ya da birkaç ay sonra düğünü ya da merasimi yapılıyor. Bunlar kültür deformasyonun sünnet üzerine yansımalarıdır. Amaç sünneti ihya etmekse kesimi önce merasimi ise altı yedi ay sonra yapmak anlamsız değil midir?

 



[1] Buhâri, Enbiyâ, 8; Müslim, Fedâil, 151; Müsned-i Şamiyyin, I, 88

[2] Nesei I/32-33

[3] Tirmizî, Ahmed b. Hanbel, Müsned

[4] Kenzul-Ummâl, I, 263

[5] Ahmed İbn Hanbel III, 415; Ebu Davud, Tahare, 129




Okunma Sayısı : 5799

Soru Tarihi: 1/7/2017

Yorumlar
Bu soruya ait yorum bulunmamaktadır.
Bir Yorum Yazın
Adı Soyadı *
E-Posta *
Yorum *