SORULAN SORU

Bir kişi ders aldığında manevi olarak evlatlığa kabul edildiğini nasıl anlar?

CEVAP

Kişinin ders aldıktan sonra ortaya koymuş olduğu istikamet o kişinin manevi evlatlığa kabul edildiğinin en büyük göstergesi, alametidir. Namazda ki süreklilik, Allah’ı zikirdeki süreklilik, İslami yaşantıdaki güzellikler, nefsin hastalıklarından teker teker kurtulmaya başlaması, kabul edildiğine delalet eder.

Aksine kişinin sürekli şüpheler, tereddütler, gel gitler yaşaması bu yolda kabul görmediğinin alamettir. Kişi istikametini düzeltip, nefsiyle mücadele edip kabul görmesi için elinden geleni yapması lazımdır.

Allah-ü Teâla’nın bizleri bir mürşidin kapısına göndermesi en büyük lütf-i ilahilerden biridir ki bunun bilincinde olup layıkıyla yaşamaya çalışmak bizim başlıca vazifemizdir.

 Necmüddin-i Kübra Hazretleri:

“Her hangi bir tarikata veya bir mürşide intisap etmek asıl gaye değildir. İntisap etmek vasıtadır. Dolayısıyla asıl gaye bu yolda azimle yürüyüp aslolan gayeye ulaşmaktır.

İstikamet tarikattan çok daha önemlidir. Ayeti Kerimede Cenâb-ı Allah  şöyle buyurmaktadır:

“Rabbimiz Allah deyip, istikamet üzere olanlar” [1] Demek ki bu iki özelliği bir arada bulundurmak lazım. Aslında bir derviş için istikamet ve süreklilik  en önemli unsurdur.” Buyurmuştur.

Efendi Babaya bağlı olduğumuzu söyleyip, yalan söylersek, gıybet edersek, borcumuzu sadık olmazsak kendimizi kandırmaktan öteye geçemeyip, derviş olduğumuzu zannederiz.

Kişi üstadına bağlandıktan sonra evlatlığa kabul edildiyse istikamet üzere olup, hep üstüne koyarak gider. Hep iyiye doğruya doğru hareket eder. Ondan sonra manevi yansımalar olabilir. Rüyaları, halleri değişir. Maneviyat ayna gibidir kendimizdeki bütün durumların yansımasıdır.

Ya değilse rüyada Cennet mekân Abdullah Baba (ks) Hz.lerinin gelip “Ben seni evlatlığa kabul ettim” gibi sözler söylemesi beklenmez. Maneviyat rüşvet vermez, gelsin demez çünkü onların bize ve amellerimize ihtiyacı yoktur. İhtiyaç sahibi olanlar bizleriz.

Konuyla alakalı diğer cevaplanmış sorulara aşağıdaki linklerden bakabilirsiniz.

Talip olan kişi tam bir teslimiyetle Efendi Hazretlerine bağlanırsa, manevi ve dünyevi hayatında ne gibi değişiklikler olur?



[1] Fussılet sûresi 30: “Şüphesiz Rabbimiz Allah’tır deyip, sonra istikamet üzere yürüyenlerin üzerine melekler iner, onlara korkmayın mahzun olmayın size bahşedilen cennetle sevinin derler”




Okunma Sayısı : 7273

Soru Tarihi: 8/6/2016

Yorumlar
İsmail öz

Rabbim sizden razi olsun

Bir Yorum Yazın
Adı Soyadı *
E-Posta *
Yorum *