SORULAN SORU

Aşure gününde yapılması gerekenler nelerdir ?Cennet Mekan Abdullah Baba (ks) Hz.leri Aşure günü ne yapardı ?

CEVAP

Aşure Gününde Yapılması Gerekenler

1.Aşure günü oruç tutmak sünnettir.

 Muharrem ayı ve Aşure günü, ehl-i kitap olan Hristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine’ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi.

“Bu ne orucudur?” diye sordu.

Yahudiler, “Bugün Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı firavunu boğdurduğu gündür. Hz. Musa (as) şükür olarak bugün oruç tutmuştur.” dediler.

Bunun üzerine Rasulullah Aleyhissalâtü Vesselam da, “Biz, Musa’nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz” buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti.

Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Yahudi ve Hristiyanlara muhalif olması için Aşure günü orucu, bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile birlikte tutulmalıdır. Yani ayın 9’u ile 10’u veya 10’u ile 11’inde oruçlu bulunulmalıdır.)

“Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur” [1]

“Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da (oruç) tutarak Yahudilere muhalefet edin.”[2]

“Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.”[3]

Peygamber Efendimiz (sav) bir gün öğleye doğru buyurdu ki:

“Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.” [4]

Peygamber Efendimiz (sav), bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Rasulullah’ın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi. Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir. Bir avcı, Aşure günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularını emzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Rasulullah Efendimizden, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesini isteyince, geyik; “Bugün Aşure günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızı emzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim” dedi. Bunu duyan avcı, geyiği Rasulullah (sav)’e hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı.

2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Efendimiz (sav) :

“Sıla-i rahimi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur.” buyurmuştur. [5]

3- İlim öğrenmeli. Nitekim bir hadis-i şerifte;

“Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allah-ü Teâlâ’yı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer.” Buyrulmuştur. [6] Bu gecede ayrıca Kur’an-ı Kerim okunmalı, kaza namazı kılınmalıdır.

4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Bir hadis-i şerifte;

“Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur.” buyuruldu. [7]

5- Çok selam verilmeli. Peygamber Efendimiz (sav);

“Aşure günü, on Müslüman’a selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur.” buyurmuştur. [8]

6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Bir hadis-i şerifte;

Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur” buyrulmuştur. [9]

"Her kim Aşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."[10]

7-Gusletmeli. Bir hadis-i şerifte;

“Aşure günü gusleden mü’min, günahlardan temizlenir.” buyruldu. [11]Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mü’min içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşure günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolunmaz.

8- O gün, eve ufak tefek erzak alınmalıdır, zira Aşure gününde eve erzak alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

9- Nafile namaz kılınmalıdır.

10-  Ümmet-i Muhammed (sav)'in hidayeti ve kurtuluşu için dua edilmelidir.

Aynı zamanda Aşure Günü’nde, Nuh Aleyhisselamın sünneti olan Aşure pişirilip Müslüman kardeşlerimize ikram edilmelidir. Bu çok güzel bir davranış olmakla birlikte, Allah ve Rasulü’nün memnun olduğu bir harekettir.

Cennet Mekân Üstadımız bu konuya çok önem verir; her sene Aşure Günü geldiğinde, zikrullahlar ile Aşure kaynattırıp, ardından dergâh duası yaptırır, kazanları bizzat kendi mübarek elleri ile açarken “İnnallâhe huver rezzâku zul kuvvetil metîn”[12] ayetini okur mübarek nefesi ile “Huuu” diyerek kazanlara üflerdi. Kaynatılan aşure Müslümanlara ikram edilirdi. O günün akşamı aşure aşı ile iftar edilir ardından dualar edilir, sohbet yapılır ve gece zikrullah ile taçlandırılırdı.

Halkımızın arasında Muharrem ayı boyunca aşure yapılabileceğine inanılır. Hatta bu aya aşure ayı denilmektedir. Cennet mekan bu hususta da Peygamberlerin sünnetine ve Evliyaullah’ın sözlerine müracaat etmek gerektiğini söyler ve;

“Nuh (as) muharremin onuncu günü karaya çıkmış ve bu aşıda onuncu günü pişirmiştir. Üstadım Çorumlu Hacı Mustafa Efendi Hz.leri de bu konuda hassasiyet gösterir ve 10. Günü yapardı. Biz de onlar ne yaptıysa onu yaparız doğru olan 10.günü yapılmasıdır” buyururdu.

Rabbim himmetinden, feyzinden bizleri ayırmasın, Cenab-ı Hak bu günleri anlayıp layıkıyla idrak etmeyi cümlemize nasip eylesin. Bütün İslam Alemini aşk ve şevk ile bu günleri ihya edeceği zamanlara ulaştırsın inşallah.(Amin)

 



[1] Müslim

[2] İ.Ahmed

[3] Şir’a

[4] Buhari, Müslim, Ebu Davud

[5] Şir’a

[6] Şir’a

[7] Şir’a

[8] Şir’a

[9] Beyheki

[10] et-Tergîb ve'l-Terhİb, 2.116

[11] Şir’a

[12] Zariyat suresi 58




Okunma Sayısı : 10619

Soru Tarihi: 10/19/2015

Yorumlar
Bu soruya ait yorum bulunmamaktadır.
Bir Yorum Yazın
Adı Soyadı *
E-Posta *
Yorum *